Heinrich - Blaufränkisch Leithaberg

€ 26,95
Nog %1 beschikbaar
Weingut Heinrich Gernot Heinrich heeft weinig woorden nodig om zijn wijnverhaal te vertellen: zweigelt, blaufränkisch en St. Laurent (oude pinot kloon) vertolken de hoofdrol, pinot noir, chardonnay en weißburgunder de bijrollen. Het spektakel wordt geregisseerd door Gernot Heinrich en Moeder Natuur vanui . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Blaufränkisch
Afsluiting Vinolok
Regio Burgenland
Smaaktype Vol en houtgelagerd
Inhoud 0,75
Producent Weingut Heinrich
Land Oostenrijk

Details

Leithaberg DAC is een nieuwe benaming van een herkomstgebied uit Oostenrijk, Burgenland. De Leithaberg, gelegen aan de Neusiedlersee, is met zijn 484 meter hoogte, zeker voor Oostenrijkers niet echt een berg te noemen, maar zo heet ie al honderden jaren. Wat nog niet zo lang bekend is dat deze heuvelberg unieke bodem eigenschappen heeft en voor sommige druiven bij uitstek een zeer gunstig microklimaat o.a. een verkoelende bries vanaf het meer. De zomers kunnen zeer warm zijn in dit gedeelte van Oostenrijk. De bodem is rijk geschakeerd, en bestaat uit een combinatie van leisteen, in diverse gradaties van hardheid en verval, fossiel kalksteen en zandsteen. Ideale eigenschappen voor druivenstokken die deze mineralen in zich op kunnen nemen. De wijngaarden liggen op de hellingen van de Leithaberg. Er wordt een Chardonnay Leithaberg DAC en een Blaufränkisch Leithaberg DAC gemaakt. Helder robijnrode kleur, in de geur donkere bosbessen, iets dropperigs (zoethout) en fijne houttonen met hints van ceder en tabak. Zowel sappig als elegant met een complex smakenpalet, bosbessen en kersen. Ferme, goed geïntegreerde, tannines passen goed bij deze levendige stuctuur. De minerale ondertoon en de frisse zuren geven deze wijn extra viefheid en een lange afdronk.

smaakimpressie

Diep paars robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van rijpe pruimen, bosbessen, tabac, specerijen en zweem van houtrijping. In het smaakpalet zwarte kersen, blauwe pruimen, cacao en iets van vanille. De afdronk is lang met elegante zuren en opvallend zachte en rijpe tannines.

vinificatie

Begin oktober worden de biologisch verbouwde druiven met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder vindt er direct een tweede selectie plaats en laat zonder gebruik van zwavel voor enkele dagen een koude inweking voor extra kleur- en smaakextractie plaatsvinden die wordt gevolgd door kneuzing van de druiven en alcoholische vergisting in grote houten gistkuipen voor een periode van drie weken. Zonder gebruik van zwaartekracht (dus geen pompen!) wordt de wijn overgestoken op gebruikte eikenhouten fusten van 500 liter. De wijn wordt zonder klaring en filtering na 20 maanden gebotteld. Dit hele proces verloopt geheel volgens strikt biologisch dynamische regels en voorschriften.