Crystallum

Crystallum is een klein wijnbedrijf, gevestigd in de Walker Bay Wine Region, een van de koelste wijnregio’s van Zuid-Afrika. Het is een project van de gebroeders Finlayson, die in de voetsporen van hun vader (eigenaar Bouchard Finlayson) traden en in 2007 het wijnhuis oprichtten. Uitgangspunt was het maken van wijnen van grotendeels aangekochte pinot noir en chardonnay, waarbij kleinschaligheid, duurzaamheid en kwaliteit voorop staan. Ze zijn gestart met Sauvignon Blanc en het jaar daarop werden ook Chardonnay en Pinot Noir aan het portfolio toegevoegd. Met de Bourgondische druivenrassen wist Crystallum zichzelf in rap tempo op de kaart te zetten. De wijnen zijn onverminderd populair en krijgen jaar in jaar uit hoge waarderingen in de internationale pers. “Peter-Allan Finlayson makes some of South Africa's finest Pinots Noirs and Chardonnays”, aldus internationaal wijncriticus Tim Atkin in 2014.

Lees verder...

Zuid-Afrikaanse wijnen in een Bourgondisch jasje, of andersom?

Toen ze in 2007 begonnen, produceerden ze 4.000 flessen Sauvignon Blanc. Het jaar daarop werd er ook Chardonnay en Pinot Noir gemaakt. Peter-Allan Finlayson, de wijnmaker van Crystallum, heeft namelijk een druivenoogst meegemaakt in Bourgogne, waar hij gefascineerd raakte door de klassieke vinificatietechnieken. Al snel stopte hij met Sauvignon Blanc, om zich 100 procent te kunnen focussen op de Bourgondische druivenrassen. Crystallum maakt drie verschillende Pinots Noirs – Peter Max, Cuvée Cinema en Bona Fida – en twee Chardonnays, The Agnes en Clay Shales. Ook de wijnbereiding is Bourgondisch van stijl. De druiven worden in hele trossen geperst, het sap wordt spontaan vergist en de wijn rijpt in eikenhouten vaten. Het doel is om een wijn te produceren in de klassieke stijl van de Oude Wereld zonder dat hij zijn herkomstkarakter van de Nieuwe Wereld verliest. ‘The best of both worlds.’

De wijngaarden van Crystallum

De meeste druiven komen uit Hemel en Aarde, een subgebied van Walker Bay Wine Region dat bekendstaat om zijn koele, maritieme klimaat en premiumlocaties voor chardonnay en pinot noir. De nabijheid van de oceaan zorgt voor verkoeling en voldoende neerslag. Ook andere subregio’s binnen Cape South Coast blijken indrukwekkende kwaliteit op te leveren. Een van de recente vondsten van Crystallum is Elandskloof binnen het district Overberg.

Het merendeel van de druiven wordt ingekocht bij samenwerkende wijnboeren. Zo verwijst de naam van Peter Max Pinot Noir naar Peter en Max, de wijnboeren die de druiven hebben geleverd voor de allereerste ‘vintage’ van de Pinot Noir-blend. De samenstelling is veranderd, maar de naam blijft bestaan als ode aan Peter en Max! Recentelijk heeft Crystallum 7 hectare aangekocht om de toekomstige toevoer van druiven te verzekeren.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen