Douro

Douro is de Portugese naam voor de Duero in Spanje. De rivier stroomt in het oosten van Portugal het land in om bij de stad Porto uit te monden in de Atlantische Oceaan. Als we over de wijnstreek Douro spreken, betreft dat het westelijke stroomgebied van de rivier. De streek is van oudsher beroemd vanwege port, de versterkte en zoete wijn. Vroeger was stille wijn hier een bijproduct van port, maar nu niet meer.

Lees verder...

Ligging

De Douro-vallei is een van de extreemste gebieden waar wijn wordt gemaakt ter wereld. Hij is zeer ontoegankelijk vanwege de verwildering en de hoge en vooral steile hellingen langs de rivier. De wijngaarden liggen allemaal op de heuvels, vaak aan de Douro of een van de zijrivieren daarvan, op door de mens aangelegde terrassen.

Bodem

Douro wordt regelmatig vergeleken met het Duitse Moezelgebied, vanwege de bodem. Deze bestaat vrijwel uitsluitend uit keiharde schist en graniet. De druif moet extreem diep graven om bij vruchtbare bodem en vocht te komen. Deze grote uitdaging voor de druivenstokken levert vaak wijnen van hoge kwaliteit op.

Klimaat

Extreme hitte in de zomer en extreme koude in de winter. Het klimaat in de Douro is voor de mens bijna erbarmelijk te noemen, maar druiven gedijen er goed bij. Althans het juiste type druiven, die de warmte kunnen verdragen. Opmerkelijk is dat in het oosten het klimaat bijna woestijnachtig is en verder stroomafwaarts het klimaat langzaam verandert in een landklimaat.

Druivenrassen

Al eeuwenlang wordt er in de Douro van lokale druivenrassen wijn gemaakt. Vroeger was het vaak een ratjetoe in de wijngaard, tegenwoordig is het beter in kaart gebracht en wordt steeds meer gebruikgemaakt van hoge kwaliteit gevende druiven. De belangrijkste zijn touriga nacional, touriga franca en tinta roriz (in Spanje tempranillo genoemd) voor rode wijnen en viosinho, gouveio en malvasia voor witte wijnen.

Gecontroleerde gebieden

De portwijnen uit de Douro-streek worden onder DOP Porto op de markt gebracht. Stille wijnen worden onder DOP Douro geproduceerd. De stad Porto heeft de naam verleend aan de versterkte wijnen uit het gebied, omdat de wijnen vroeger (en nu nog steeds wel) vanuit de rivierstreek naar Porto werden gebracht om verder gelagerd te worden.

Smaaktype

Port is een versterkte wijn, waaraan tijdens de gisting wijnalcohol wordt toegevoegd, met als gevolg een zoete en hoger-alcoholische wijn. Deze bestaat in wit en in rood en kent vele types. Alle zijn ze zeer krachtig en vlezig. De stille wijnen uit Douro zijn al even interessant. Vaak zijn het forse wijnen, maar moderne technieken en inzichten zorgen voor steeds meer toegankelijke en aantrekkelijke wijnen, zonder dat deze hun eigen karakter verliezen.

Wijn/spijs

Port is natuurlijk een geweldige begeleider van kazen, maar zeker niet geschikt om bij alle kazen te drinken. Blauwaderige en oude kazen gaan uitstekend, maar rode, witte en jonge kazen zullen overspoeld raken door de overweldigende smaak van port.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen