Hajszan Neumann

Urban wine growing. Een hippe term voor wijngaarden binnen de stadsgrenzen. Dat hoor je niet vaak, maar in Wenen is het de normaalste zaak van de wereld. Hajszan Neumann bezit eersteklas wijngaarden in Wenen. Eersteklas, want de bodem bestaat uit kalksteen die zich miljoenen jaren geleden heeft gevormd door bewegingen van de zee. Dat levert wijnen op met een grote expressie en mineraliteit. Hier maken ze veertien verschillende wijnen en werken ze uitsluitend biodynamisch met groot respect voor het bodemleven en oude wijnmaaktradities.

Lees verder...

Stadswijngaarden

Wenen is de enige stad ter wereld waar wijngaarden binnen de stadsgrenzen te vinden zijn. Het wijnhuis ligt aan de voet van de beroemde Weense Nußberg. De stadswijngaarden liggen rondom de berg in de buurt van de buitenwijk Grinzing boven het stadscentrum. Het wijnhuis is opgericht door Stefan Hajszan, de eerste biodynamicus van Wenen en zijn investeerder Heinz Neumann. In 2014 is het overgenomen door Fritz Wieninger, die volgens Jancis Robinson tot de beste drie producenten van Wenen behoort.

Minimale interventie

Niet alleen wordt er biodynamisch geboerd bij Hajszan Neumann, ook in de kelder vindt minimale interventie plaats. Een mooi voorbeeld hiervan is de Natural Muskateller, waarvan de meeste druiven afkomstig zijn van één wijngaard: Neuberg op de Nußberg. De bodem bestaat uit kalkrijke klei met een hoog krijtgehalte. De druiven worden handgeplukt en zorgvuldig gesorteerd. De vergisting vindt plaats in betonnen eieren, waar de wijn ook een rijping ondergaat van ten minste vijf maanden. Daarna wordt de wijn gescheiden van de schilletjes en overgeheveld naar grote vaten van 500 liter voor zes weken. De wijn wordt ongefilterd, ongeklaard en zonder toevoeging van sulfiet gebotteld.

Single vineyard wijnen

Het is wel duidelijk dat het terroir op nummer één staat bij Hajszan Neumann en wijnmaker Fritz Wieninger. Zo maakt hij een weissburgunder van één wijngaard, Ried Collin, die in de running is om de classificatie van Erste Lage te krijgen. De wijn wordt - net als in Bourgogne - in grote houten foeders vergist. Het is een prachtige wijn met delicate aroma’s van peer, specerijen en een mooie frisheid. Van Ried Steinberg wordt een levendige riesling gemaakt met aroma’s van tropisch fruit, perzik, citroen en bloemen.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen