Trebbiano / Ugni Blanc

Trebbiano is een wit druivenras uit Italië. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende druivenrassen, die in bijna heel Italië te vinden zijn. Meer weten over trebbiano? Hieronder vind je informatie over de synoniemen, de oorsprong en de smaak en stijl van de wijn.

Lees verder...

Trebbiano, de druivenfamilie

De ene trebbiano is de andere niet. De meest voorkomende variant, ooit een ingrediënt van Chianti Classico, is trebbiano toscano. In Frankrijk staat deze druif bekend als ugni blanc. Dat is niet dezelfde druif als trebbiano di Soave, de druif die naast garganega gebruikt wordt voor Soave-wijnen. DNA-analyse heeft aangetoond dat trebbiano di Soave dezelfde druif is als verdicchio en trebbiano di Lugana. Een andere bekende speler in de trebbianofamilie is trebbiano d’Abruzzo die, zoals de naam al doet vermoeden, een grote rol speelt in de witte wijnen van de Abruzzen.

De druif en de wijn

Hoewel we het dus eigenlijk over verschillende druiven hebben, zijn er toch een aantal gelijkenissen te vinden. Trebbianodruiven zijn over het algemeen laat rijpend; ze hebben veel zon nodig om volledig rijp te worden. De trossen zijn lang en groot, wat waarschijnlijk een verklaring is voor de vrij neutrale aroma’s.

Doorgaans vind je trebbiano in makkelijk drinkbare wijnen. Maar er zijn ook een aantal uitzonderingen. Naast de topwijnen uit Soave zijn er ook prachtige exemplaren te vinden in de noordelijke wijnstreek Lugana. Probeer bijvoorbeeld eens de kruidige, mineraalrijke Trebbiano di Lugana van wijnhuis Feliciana.

Wijn-spijs: wat eten we erbij?

Ondanks het feit dat de wijn soms een beetje saai kan zijn, is dit druivenras goed voor een groot deel van de DOC-productie van witte wijn. Dat komt wellicht omdat het makkelijk drinkbare wijnen zijn, die je met allerlei lichte gerechten kunt combineren. De betere wijnen, bijvoorbeeld die uit Lugana, combineer je met een pasta met zeevruchten.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen