Vermentino

Naar alle waarschijnlijkheid groeit vermentino al sinds de 14e eeuw in Gallura, een wijngebied in het noorden van Sardinië. De beroemdste wijn die afkomstig is van deze druif én van Sardinië is DOCG Vermentino di Gallura. Het is de enige DOCG-wijn van Sardinië en ook de enige DOCG-toekenning voor wijnen van vermentino. Daarnaast staat de druif ook aangeplant in andere delen van Italië, waaronder Toscane en Ligurië. 

Lees verder...

Corsica doet ook een flinke duit in het zakje; hier worden bijna alle witte wijnen gemaakt van vermentino. In Zuid-Frankrijk gaat de druif als ‘rolle’ door het leven. Château Miraval, het bekende chateau van Brad Pitt, maakt bijvoorbeeld een witte wijn van 100% rolle.

Meer over de druif en de wijn

Vermentino is een laat rijpende druif die zijn natuurlijke zuurgraad goed kan behouden, zelfs in warme gebieden. Het is daarmee een echt mediterraan druivenras. De wijnen worden in alle stijlen gemaakt, van lichte doordrinkers tot complexe witte wijnen. Die laatste doen denken aan een goed gemaakte Sauvignon en omdat Vermentino relatief onbekend is, zijn de wijnen van hoge kwaliteit vaak tegen een goede prijs te vinden. Deze Vermentino’s hebben verfrissende aroma’s van citrus, een prachtige mineraliteit en typische bitters in de afdronk.

Wijn-spijs: wat eten we bij Vermentino?

Deze frisse witte wijnen passen uitstekend bij visgerechten of een witte pizza met zalm en rucola. Ook heerlijk bij pasta vongole of een pannetje mosselen.

Synoniemen: rolle, favorita.

 

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen