Les Héritiers du Comte Lafon - Mâcon Milly-Lamartine
Nog %1 beschikbaar
Specificaties
Fiche | Download product fiche |
---|---|
Druivenras(sen) | Chardonnay |
Afsluiting | Kurk |
Regio | Bourgogne |
Smaaktype | Vol en houtgelagerd |
Inhoud | 0,75 |
Wijnhuis | Les Héritiers du Comte Lafon |
Land | Frankrijk |
Details
De wijnen worden gemaakt door Dominique Lafon, die hier hetzelfde vakmanschap laat zien als in Meursault. Maar ze zijn wel typisch voor de Mâcon! De wijnen worden niet 'op één hoop gegooid' maar wijngaard voor wijngaard gevinifieerd. Biologisch- dynamische wijnbouw. Vanaf het oogstjaar 2020 zien we de toegenomen betrokkenheid van Dominique's dochter Léa en neef Pierre, die beiden grote belangstelling hebben voor het Mâconnais-project. Caroline Gon blijft het landgoed dagelijks runnen, in nauw overleg met Dominique Lafon, en brengt de visie van Dominique in de praktijk.
smaakimpressie
Helder, strogeel van kleur. In de neus aroma’s van grapefruit, wilde witte rozen, appelbloesem, gele pruimen en iets van hooi. In het smaakpalet tonen van citroen, geel steenfruit, rijpe golden delicious en een licht mineralige toets, die gepaard gaan met een lange afdronk met fraaie zuren.
vinificatie
Eind augustus, begin september worden de druiven met de hand geplukt, waarbij zeer streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder vindt een extreem voorzichtige persing van de druiven plaats, waarna het sap 12 uur lang rust krijgt om grovere bestanddelen te laten bezinken, met aansluitend een spontane alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten op roestvrijstalen tanks. Vervolgens wordt na ruim 2 weken de jonge wijn grotendeels overgestoken op schone rvs-tanks en een klein deel op grote eikenhouten foeders, om hierin de malolactische gisting te ondergaan en op de ‘lie’ te rijpen. Na ongeveer 1 jaar wordt de wijn zonder klaring en eventueel na een zeer lichte filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt volgens biologische regels en voorschriften.