Specificaties
Fiche | Download product fiche |
---|---|
Druivenras(sen) | Mencía |
Afsluiting | Kurk |
Regio | Bierzo |
Smaaktype | Medium bodied en aromatisch |
Inhoud | 0,75 |
Wijnhuis | Viñedos y Bodegas Pittacum |
Land | Spanje |
Details
Het kleine of eerder jongere zusje van grote broer Pittacum, wat er nu precies klein aan is? De druiven komen net als van de Pittacum van wel honderd jaar oude stokken, die op een bodem van kalksteen staan in de bergen van Bierzo. Bierzo wordt gekenmerkt door koude regenachtige winters, frisse lentes, droge zomers met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De Petit Pittacum komt van de percelen die net wat eerder schaduw pakken, dus rijpen de druiven minder snel en dat verleent ze weer meer elegantie. Toch is het een volbloed Spaanse wijn, donkerrood met een paarse gloed en een verleidelijk elegante, haast zwoele, neus vol verleidelijk (donker)rood fruit. Sappige bijna tintelende 'edgy' aanzet met veel kruidig kersen- en rode bessenfruit, cranberry's. Lichtvoetig, toegankelijk, een vleug hout op de achtergrond, maar wel een wijn met karakter. Weer eens iets anders. Ideale begeleider van bijvoorbeeld stoofpotten.
smaakimpressie
Intense kersen/karmijnrode kleur. Volop fruit in de neus (moerbeien, blauwe bessen) en een hint van specerijen. Op de tong, elegant, fruitig, spicy, fluwelig en evenwichtig, verrassend complex, diep en geconcentreerd voor een wijn van deze relatief gunstige prijscategorie!.
vinificatie
Alleen druiven van de allerhoogste kwaliteit in structuur en karakter komen in aanmerking voor deze La Mano Roble. Na het ontstelen van de trossen worden de druiven geperst. De most, met schillen en al, wordt overgeheveld naar RVS tanks, waar het 48 uur op 15°C blijft inweken om de primaire, druiven aroma’s te behouden en te versterken. De gisting wordt ingeleid met een selectie gistcellen uit eigen kelder. De daadwerkelijke gisting duurt 7 dagen bij 28°C en wordt gevolgd door een extra inwekingperiode van 10 dagen, om een betere tannine concentratie te verkrijgen en de structuur van de uiteindelijke wijn te verbeteren. Na de malolactische gisting wordt de wijn overgeheveld naar barriques van Amerikaans eikenhout, waar het nog 3 maanden rijpt. De benaming ‘roble’ (eik) duidt op een opvoeding in barriques van eikenhout, maar wel korter dan voor een crianza (doorgaans minimaal 6 maanden).