Vietti - Timorasso Derthona

Nog %1 beschikbaar
Vietti

Vietti is absoluut een topdomein. De robuuste Barolo’s en Barbera’s van Luca Currado zijn van wereldklasse en zeer schaars! Daarnaast brengt hij met de Ne . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Timorasso
Afsluiting Kurk
Regio Piëmonte
Inhoud 0,75
Wijnhuis Vietti
Land Italië

Details

Een mooi, fris glas wit met een minerale noot van het wijnhuis Vietti. Vietti is kleinschalig maar een absoluut topdomein. Mario Cordero zijn Barolo's en Barbera's zijn robuust, zeer schaars en van absolute wereldklasse! Gelukkig brengt hij met de Nebbiolo Perbacco een extreem goede nebbiolo op de markt, deze is voldoende beschikbaar en zeer betaalbaar. Dat geldt ook voor hun knisperend frisse, zacht zoete Moscato d'Asti. En dan is er natuurlijk nog het verhaal achter de etiketten... Sinds 1974 krijgt een select aantal Vietti wijnen (sinds 1988 alleen nog voorbehouden aan de Barolo Villero) jaarlijks een speciaal ontworpen origineel kunstwerk op het etiket. De oplage van het kunstwerk is gelijk aan het aantal flessen die in die jaargang van de betreffende wijn worden gemaakt. De eerste 100 labels worden bovendien door de artiest zelf getekend!

smaakimpressie

Helder geel van kleur. In de neus aroma’s van grapefruit, peer, perzik, acacia peper en honing. In het smaakpalet tonen van citroen, geel steenfruit, bijenwas en een subtiel bittertje, die gepaard gaan met een duidelijk mineralige afdronk met nerveuze zuren.

vinificatie

Half september worden de druiven geoogst en in de vinificatieruimte direct ontsteeld en met de grootste zorgvuldigheid geperst en laat men het sap ongeveer twaalf uur sterk gekoeld rusten zodat de grovere bestanddelen kunnen bezinken. Hierna wordt het schone sap overgestoken op grote roestvrijstalen afgesloten tanks en houten foeders om vier weken lang temperatuur gecontroleerd (10 tot 12°C) de alcoholische fermentatie te ondergaan. Aansluitend krijgt de jonge wijn in rvs-tanks nog een rijpingsperiode op de fijne lies zonder dat men de malolactische gisting laat plaatsvinden, om zo een optimale frisheid van de wijn te behouden. Na enkele maanden volgt de assemblage en wordt de wijn na een lichte filtering gebotteld.