Alain Robert - Vouvray Liquoreux 'L'Enchanteur'

Nog %1 beschikbaar

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Chenin Blanc
Afsluiting Kurk
Regio Loire
Inhoud 0,75
Producent Vignoble Alain Robert
Land Frankrijk

Details

In Vouvray staat één druivenras centraal en dat is chenin blanc. De wijnstijlen variëren van droog tot zoet en zelfs mousserende wijnen vallen binnen de AOC. De familie Robert maakt wijn in elke stijl. Sinds 2014 maken ze een droge Vouvray van 40 tot 50 jaar oude stokken, die staan op de kalk- en kleibodems rondom Chançay en Noizay. Ze gaven deze wijn de naam Empreinte, wat vingerafdruk betekent, verwijzend naar de eigenheid van chenin blanc in combinatie met het terroir van Vouvray en hun werk in de wijngaard. Daarnaast maken ze een zoete variant, genaamd Les Larmes (letterlijk vertaald: de tranen). De druiven hiervoor worden laat in het seizoen geoogst en zijn aangetast door edele rotting. Dat lukt helaas niet elk jaar, maar als het lukt, dan behoren deze wijnen tot de meest verleidelijke, langstlevende wijnen van Vouvray!

smaakimpressie

Helder, licht goudgeel van kleur. In de neus aroma’s van grapefruit, duidelijk botrytis, ananas, abrikoos, honing en acacia. In het smaakpalet tonen van citroen, gekonfijt fruit, kweepeer en een verfijnde mineralige toets, die gepaard gaan met een zeer lange en intense afdronk met frisse zuren.

vinificatie

De Vouvray Liquoreux L’Enchanteur wordt gemaakt van zeer rijpe (ingedroogde) en door botrytis cinerea (nobele rotting) aangetaste druiven, die eind oktober met de hand geplukt worden, waarbij zeer streng geselecteerd wordt. In de vinificatieruimte krijgen de druiven een koude inweking van ongeveer 12 uur voor meer aroma-extractie. Daarna volgt persing en krijgt het sap 24 uur rust om de grovere bestanddelen te laten bezinken. Hierna laat men het schone sap de alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten ondergaan in een roestvrijstalen tank. Vervolgens wordt de jonge wijn overgestoken op schone rvs-tanks voor de malolactische gisting en een rijping op de ‘lie’. Na ongeveer 6 maanden wordt de wijn na zeer lichte filtering gebotteld.