Rode wijn koelen: Minder raar dan je denkt
Een fles rode wijn in de koelkast. Het klinkt vreemd, maar het is minder raar dan je denkt. Sommige sommeliers zweren er zelfs bij.
Wijnliefhebbers lijken nogal dogmatisch in hun overtuiging dat je rode wijn altijd op kamertemperatuur drinkt. Koelen doe je immers met rosé en witte wijnen. Een fles rode wijn in de koelkast leggen, dat doen alleen mensen die echt niks van wijn snappen, toch?
Rode wijn op kamertemperatuur
De vuistregel dat je rode wijn op kamertemperatuur drinkt, stamt uit het verleden, uit de tijd waarin we nog geen centrale verwarming hadden: de tijd van gas- en kolenkachels. Toen lag de gemiddelde kamertemperatuur rond de 18 graden, en dat was als je het goed trof. Ja, brr, koud. Tegenwoordig zijn we luxekindjes, met een gemiddelde kamertemperatuur van zo’n 21°C. Dat is comfortabel, maar nog steeds gewapend met die onveranderde vuistregel, drinken we onze rode wijnen dus ook te warm en verre van ideaal!
Waarom we rode wijn koelen
Heel simpel: geur- en smaakbeleving. Door rode wijn te koelen maak je hem frisser, levendiger en fruitiger en geef je hem wat meer ‘bite’. Is hij te warm, dan speelt de prikkelende alcohol op, omdat die sneller verdampt dan de watercomponent in wijn. De juiste temperatuur zorgt voor fijnere geuren en smaken en een evenwichtiger geheel.
Je bent dus niet langer op rosé en wit aangewezen als de zomer zijn intrede doet. Een gekoelde, lichte rode wijn is meer dan gepast!
Op welke temperatuur rode wijn drinken?
De ideale temperatuur voor een fles rode wijn is afhankelijk van de druivensoort, de manier van wijn maken (producent), het land en/of de regio. Een krachtige rode, zoals een Bordeaux Grand Cru Classé of een Barolo, serveer je idealiter rond de 17-18°C, terwijl een lichte rode wijn beter tot zijn recht komt als hij iets koeler gepresenteerd wordt (14-16°C). Afhankelijk van hoe warm de fles is en van het type wijn, schenk je hem direct of koel je hem even terug. Als het nodig is dus ook exclusieve kwaliteitswijnen! Je wilt per slot van rekening de juiste temperatuur voor de beste ervaring. Je kunt zelfs beter iets te koel beginnen dan te warm. In het glas loopt de temperatuur met kleine stapjes omhoog! Als je zekerheid wilt: meten is weten!
Hier even een kort overzichtje van de ideale rodewijn-temperatuur:
Lichte rode wijnen: 14-16°C
Volle, ronde, kruidige rode wijnen: 16-18°C
Complexe, gerijpte rode wijnen: 17-19°C
Let wel op de koeltijd!
Als je eenmaal dat fruitige flesje Grenache in de koelkast of de vriezer legt, haal hem er dan wel op tijd uit! Een gekoelde, lichte rode wijn is lekkerder als hij gekoeld is, maar hij moet niet te koud worden. Dan beroof je jezelf van een breed palet aan geuren en smaken en maak je de wijn hard en eentonig. Dus zet die timer voor de visite komt! Heeft de rode wijn zijn normale kamertemperatuur, dan is 30 minuten in de koelkast vaak al meer dan genoeg. Zet de fles daarna in een dubbelwandige koeler.
TIP: doe je rode wijn 15 minuten in de vriezer!
Dit bespaart je tijd en leidt tot beter resultaat (volgens onze ervaring). Haal hem na 15 minuten uit de vriezer en plaats hem in de ‘coole’ Riff Sleeve wijnkoeler of een dubbelwandige wijnkoeler, maar vooral niet in een emmer ijs!
Nu je eindelijk afstapt van die verjaarde overtuiging dat je rode wijn nóóit gekoeld drinkt, kan je toch zeggen dat je je ‘wine game’ naar een volgend niveau getild hebt!