Cailbourdin - Pouilly-Fumé Les Racines

€ 26,50
Nog %1 beschikbaar
Domaine A. Cailbourdin Dit in 1980 opgerichte bedrijf produceert mooie, intense Sauvignons. De buitengewone aandacht die men heeft voor de wijngaarden resulteert in wijnen van een grote klasse; rijk en complex, met een duidelijke expressie van het terroir. De wijnen worden uitgebracht onder vermelding van de wij . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Sauvignon Blanc
Afsluiting Kurk
Regio Loire
Inhoud 0,75
Wijnhuis Domaine A. Cailbourdin
Land Frankrijk

Details

Voor de Cuvée de Boisfleury Pouilly-Fumé worden de druiven geoogst van het Plateau de Boisfleury, met een bodem die Calcaires du Barrois genoemd wordt, een miljoenen jaren oud mengsel van klei en fossielhoudend kalk met een afzetting van keien daar bovenop. De keien houden warmte vast en geven daarom meer rijpheid aan de druiven. Een ander perceel heeft juist een zanderige afzetting op deze ondergrond, dat zorgt voor meer frisheid in de druiven. Een jeugdig, fris en fruitig Pouilly-Fumé type, elegant met levendige citrustonen (grapefruit), florale tonen (rozenblaadjes, lente- bloesem) en iets rijpere tonen van passiefruit. Op de tong is de aanzet strak, elegant, krachtig met een lange finale.

smaakimpressie

Helder, lichtgeel van kleur met een zweem van groen. In de neus elegante aroma’s van grapefruit, vlierbessen en seringen. In het smaakpalet wederom citrusvruchten, perzik, wat mineraligs en een afdronk met goede frisse zuren.

vinificatie

Eind september worden de druiven geoogst. Na directe pneumatische persing laat men in de vinificatiekelder het sap een spontane alcoholische fermentatie ondergaan met wilde (druifeigen) gisten op roestvrijstalen tanks. Vervolgens wordt de wijn zonder te pompen, maar met gebruik van zwaartekracht overgestoken op schone rvs-tanks en laat men hem, zonder dat de malolactische gisting zich voltrekt, op zijn fijne ‘lie’ rijpen. De botteling gebeurt aan het begin van de volgende zomer.