Toro Albalá - Don PX
€ 38,95
Nog %1 beschikbaar
Specificaties
Druivenras(sen) | Pedro Ximénez (PX) |
---|---|
Afsluiting | Kurk |
Regio | Montilla Moriles |
Smaaktype | - |
Inhoud | 0,75 |
Wijnhuis | Toro Albala |
Land | Spanje |
Details
Deze Don PX Joven ondergaat geen opvoeding op hout. De smaak is rijk, warm en zoet. Sensueel bijna met zalige aroma's van honing, dadels, chocola en krenten. Serveertip: 'muy frio', oftewel lekker koud schenken dus! Bodegas Toro Albalá wordt gerekend tot de top-100 wijnbedrijven van Spanje. Het bedrijf heeft de filosofie 'Calidad como unica y primera norma' (Kwaliteit is de norm). De DO Montilla-Moriles is volledig toegespitst op de Pedro Ximénez-druif, afgekort als PX. Deze druif doet het goed onder de extreme omstandigheden van Zuid-Spanje met z'n gematigd koude winters en snikhete, zeer droge zomers. De rijpe, zeer zoete PX-druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers en de natuurlijke aroma's een boost krijgt. De nu bijna krenten worden geperst, waarna het een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het "een zoete wijn moet worden, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol".
smaakimpressie
Amberkleurig, met een hoge viscositeit (‘tranen’). Uit het stille glas stijgen weelderige geuren op van gedroogde vruchten, vijgen, perziken, dadels en rozijnen. Na het walsen in het glas komen de zwaardere aroma’s los, meestuivend met de alcohol: honing, cacao en gekonfijte citrusvruchten. In de mond ontplooit de wijn al zijn weelderigheid, warm en zoet, direct herinnerend aan de zongerijpte px-druiven. De smaak is breed, zalvig en sensueel, tot aan de lange, mondvullende en evenwichtige finale, met aroma’s van honing, dadels, krenten en een aangenaam fruitig bittertje na.
vinificatie
De volrijpe, zeer zoete px-druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels, waardoor de concentratie aan suikers en natuurlijke geur- en smaakstoffen enorm stijgt. De bijna krenten geworden druiven worden geperst, waarna de likeurachtig zoete most een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het eindresultaat een zoete wijn moet zijn, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol, waarna de gistcellen afsterven. De jonge wijn wordt minstens 1 jaar in rvs-tanks opgevoed om verder te rijpen en van zijn bezinksel te worden gezuiverd. De Don PX Joven ondergaat geen opvoeding op hout.