Toro Albalá - Don PX Old Wine

€ 67,95
Nog %1 beschikbaar
Toro Albala Het wijngebied Montilla-Moriles ligt relatief dicht bij het sherrygebied en de wijnen lijken dan ook op elkaar. Wil je echt iets bijzonders voor je gast of klant? Neem dan de wijnen van deze bodega op. Een heerlijk zoete combinatie met chocola en andere desserts, maar ook lekker bij een ka . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Druivenras(sen) Pedro Ximénez (PX)
Afsluiting Kurk
Regio Montilla Moriles
Smaaktype Vol en houtgelagerd
Inhoud 0,75
Wijnhuis Toro Albala
Land Spanje

Details

Hoge punten van de Wine Spectator en een gigantische lijst aan medailles en eervolle vermeldingen. Want wat is ie goed deze Don P.X. Gran Reserva! Voor de Gran Reserva wordt de Don PX Joven maar liefst 25 jaar in vaten van Amerikaans eikenhout gerijpt waarbij de wijn in contact komt met hele kleine hoeveelheden lucht (zogenaamde oxidatieve opvoeding). Dit maakt deze Gran Reserva zo diep donker van kleur, bijna gitzwart. En de aroma's zijn ongekend! Tabak, cacao, drop, rozemarijn, Arabische koffie, vanille, chocola, kaneel, perziken op siroop, stroop. En toch verrassend elegant en prachtig in balans. Een absoluut feestje deze PX en hemels bij chocolade desserts, maar ook bij blauwe kazen. Wel lekker koud serveren!

smaakimpressie

Diep donker van kleur, bijna gitzwart. Enorme aromatische kracht, zelfs bij stil glas: tabak, cacao, drop, rozemarijn, zwarte tapenade, Arabische koffie, vanille, kaneel, perziken op siroop, stroop… Verrassend elegant en evenwichtig in de mond, rond, soepel en aanhoudend van smaak, met weelderige bitterzoete aroma’s en een lange finale met gebrande en balsamieke tonen van het hout.

vinificatie

De volrijpe, zeer zoete PX druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers, natuurlijke geur- en smaakstoffen enorm stijgt. De bijna krenten geworden druiven worden geperst waarna de likeurachtig zoete most een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het einddoel een zoete wijn moet zijn, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol, waarna de gistcellen afsterven. Deze jonge wijn wordt minstens 1 jaar in RVS tanks opgevoed om verder te rijpen en van zijn bezinksel te worden gezuiverd. Voor de Gran Reserva wordt de Don PX Joven onderworpen aan een oxidatieve opvoeding van maar liefst 25 jaar in vaten van Amerikaans eikenhout.