Cantina Gorgo - Valpolicella Ripasso Classico Superiore

€ 24,00
Nog %1 beschikbaar
Gorgo Azienda Agricola Gorgo van de zeer charmante Roberta Bricolo is het schoolvoorbeeld van de nieuwe Italiaanse wijnbouw: traditionele en kwalitatief goede wijnen met een geheel eigen identiteit. Het wijnhuis ligt prachtig, midden tussen de wijngaarden dichtbij Custoza, iets ten zuiden van he . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Corvina, Rondinella
Afsluiting Kurk
Regio Veneto
Smaaktype -
Inhoud 0,75
Producent Gorgo
Land Italië

Details

Ripasso is de naam voor de techniek dat met de toegevoegde most van amaronewijn tijdens de vinificatie een nog grotere concentratie, rijpheid, dikte en zwoelheid aan de wijn wordt gegeven. Donkerrobijnrood, complex in de neus, zowel aroma's van gekon fijt fruit als vanilletonen, kaneel en walnoten. Veelgeurige neus dus. Dan moet het proeven nog beginnen. Droge en krachtige aanzet, wijn met veel materie, concentratie en dikte. Bessen- en kersenfruit, specerijen, kreupelhout en subtiele houttonen. Kersenzuren geven pit en op het eind de kersenbitters de lengte, die lekker blijft hangen. Geweldig!

smaakimpressie

De wijn heeft een mooie, diepe paarsrode kleur. De geur trakteert op rijke aroma’s van gedroogd en rijp rood fruit van kersen, ondersteund door fijne kruidige geuren, wat peper en hele lichte vanille tonen van de houtrijping. In de smaak een krachtige maar elegante fruitstructuur die gelaagd (als een lasagne) zijn rijke indrukken achterlaat. De geurbelevingen komen terug in de smaak en de elegante frisheid maakt de afdronk heerlijk lang.

vinificatie

Alleen de beste druiven worden handmatig geoogst. De vergisting voor de Valpolicella Classico vindt plaats op 28°C voor 20 dagen. Om er vervolgens de Ripasso van te maken, wordt de vergiste wijn nogmaals vergist, maar nu op de druivenschillen en pulp die eerder voor de Amarone zijn gebruikt. Deze bevatten namelijk nog vele delicate geur-, kleur- en smaakstoffen naast onvergiste suikers. De hogere suikerconcentratie is ontstaan tijdens het droogproces van de Amarone druiven. Een tweede, langzame vergisting van 20 dagen voltrekt zich. Het karakter van de basiswijn verandert en verrijkt zich. Aansluitend rijpt de wijn op Frans eiken vaten van 2000 liter voor 12 maanden. Na de assemblage op RVS, wordt de wijn gebotteld.