Hajszan Neumann - Natural Grüner Veltliner

€ 15,95
Nog %1 beschikbaar

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Grüner Veltliner
Afsluiting Kurk
Regio Wien
Smaaktype Medium bodied en aromatisch
Inhoud 0,75
Wijnhuis Hajszan Neumann
Land Oostenrijk

Details

Urban wine growing is een hippe term voor wijngaarden binnen de stadsgrenzen. Dat hoor je niet vaak, maar in Wenen is het de normaalste zaak van de wereld. Hajszan Neumann bezit eersteklas wijngaarden in Wenen. Eersteklas, want de bodem bestaat uit kalksteen die zich miljoenen jaren geleden heeft gevormd door bewegingen van de zee. Dat levert wijnen op met een grote expressie en mineraliteit. Ze werken uitsluitend biodynamisch met groot respect voor het bodemleven en oude wijnmaaktradities. Niet alleen wordt er biodynamisch geboerd bij Hajszan Neumann, ook in de kelder vindt minimale interventie plaats. Wenen is de enige stad ter wereld waar wijngaarden binnen de stadsgrenzen te vinden zijn. Het wijnhuis ligt aan de voet van de beroemde Weense Nußberg. De stadswijngaarden liggen rondom de berg in de buurt van de buitenwijk Grinzing boven het stadscentrum. Het wijnhuis is opgericht door Stefan Hajszan, de eerste biodynamicus van Wenen en zijn investeerder Heinz Neumann. In 2014 is het overgenomen door Fritz Wieninger, die volgens Jancis Robinson tot de beste drie producenten van Wenen behoort.

smaakimpressie

Diep donker geel van kleur. In de neus aroma’s van vlierbessen, appel, muskaat, lychee en iets van witte peper. In het smaakpalet tonen van gele pruimen, gedroogde appel en een hint van sinaasappelschil, die gepaard gaan met een licht krijterige afdronk met elegante zuren en iets van tannines.

vinificatie

In de loop van september worden de druiven met de hand geplukt waarbij zeerstreng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder worden de druiven licht gekneust waarna men dezetemperatuur gecontroleerd een spontane alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten laat ondergaan op roestvrijstalen tanks. Vervolgens wordt de jonge wijn met druivenschillen en pulp overgestoken op schone rvs-tanks voor de malolactische gisting en rijping. Na ongeveer vier maanden volgt een zeer voorzichtige persing en wordt de wijn wederom op schone rvs-tanks overgestoken om zes weken te rijpen. Hierna wordt de wijn zonder gebruik van zwavel, klaring of filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt geheel volgens biologisch dynamische regels en voorschriften. Deze ‘orange wine’ is geheel zonder gebruik van zwavel gevinifieerd.