Alois Lageder: een goddelijke combinatie van Moeder Natuur en menselijk meesterschap

De beste wijnen ontstaan uit een harmonieus samenspel tussen mens en natuur. De rijke diversiteit van iedere wijngaard, iedere druivensoort en iedere wijn weerspiegelt het eeuwenoude vakmanschap van Alois Lageder en zijn nadruk op biodynamische principes. Alois Lageder staat symbool voor de hoogste kwaliteitsstandaard in wijnbouw en vinificatie.

Wijn maken is een familietraditie

Het wijnhuis heeft zijn wortels in 1823, toen handelaar Johann Lageder een wijnwinkel opende in Bolzano. Zijn opvolgers hielden deze liefde voor wijn in stand. Ze kochten wijngaarden op en begonnen met het produceren van hun eigen wijnen.

Alois III, achterkleinkind van Johann Lageder, zag de grote verscheidenheid van de microklimaten van Alto Adige als een van de krachten van de regio. Daarom breidde hij de wijngaarden van de familie uit tot diep in het dal, een van de oorzaken van de grote diversiteit in Alois Lageders wijnassortiment. Vandaag de dag staat zoon Clemens Lageder aan het roer.

Biodynamische wijnbouw

Bij Alois Lageder staat de biodynamische filosofie centraal. Ze zijn milieubewust en zien de aarde als een levend organisme; de beste wijnen onthullen en benadrukken de onderscheidende kwaliteiten van dit organisme. Deze filosofie vind je terug in alle wijnen van Alois Lageder, of het nu een Pinot Grigio uit één specifieke wijngaard is, een rijke Chardonnay of een betaalbare Riff-wijn.

“Wij zijn geen wijnmakers. Wij zien onze rol meer als vroedvrouw, coach en leraar. Onze taak is om druiven in goede gezondheid en met de grootst mogelijke zorg te begeleiden en succesvolle ontwikkeling van onze wijnen in alle opzichten aan te moedigen.” – Clemens Lageder

Bij de biodynamische principes van Alois Lageder is de bodem de basis. De wijnmakers versterken de structuur en vruchtbaarheid van de bodem met compost. Ze gebruiken geiten en koeien in de wijngaard voor het bemesten van de grond. Deze facetten dragen bij aan een optimale bodemkwaliteit en de sappige vruchtbaarheid van de wijnstokken, en dus uiteindelijk… aan de wijn in iedere fles.

De smaak van Alto Adige

De biodynamische wijnen van Alois Lageder weerspiegelen niet alleen de diversiteit van Alto Adige, maar ook de innovatieve geest van Alois Lageder. Als Alois Lageder ook in de toekomst levendigheid en precisie in de wijnen wil benadrukken, moet het wijnhuis nieuwe wegen inslaan en zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

“Wijn is een som van verschillende componenten die wij willen verkennen, ontdekken en samenbrengen. Er zijn veel vragen die niet altijd goed beantwoord kunnen worden. Hoe ga je om met verschillende hoogtes? Wat is het effect van verschillende oogsttijden? Wat is het effect van kalksteen of van vulkanische grond op onze wijnen? Door dit soort vraagstukken te onderzoeken, proberen we constant de kwaliteit van onze wijnen te verbeteren.”

Deze uitzonderlijk mooie biodynamische wijnen blijven ons verbazen en vormen al vele jaren het fundament van onze collectie. Ben jij inmiddels ook geïnspireerd? Check hier alle wijnen van dit formidabele wijnhuis!