Vietti - Roero Arneis

€ 24,95
Nog %1 beschikbaar
Vietti

Vietti is absoluut een topdomein. De robuuste Barolo’s en Barbera’s van Luca Currado zijn van wereldklasse en zeer schaars! Daarnaast brengt hij met de Ne . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Arneis
Afsluiting Kurk
Regio Piëmonte
Inhoud 0,75
Producent Vietti
Land Italië

Details

Een mooi, fris glas wit met een minerale noot van het wijnhuis Vietti. Vietti is kleinschalig maar een absoluut topdomein. Mario Cordero zijn Barolo's en Barbera's zijn robuust, zeer schaars en van absolute wereldklasse! Gelukkig brengt hij met de Nebbiolo Perbacco een extreem goede nebbiolo op de markt, deze is voldoende beschikbaar en zeer betaalbaar. Dat geldt ook voor hun knisperend frisse, zacht zoete Moscato d'Asti. En dan is er natuurlijk nog het verhaal achter de etiketten... Sinds 1974 krijgt een select aantal Vietti wijnen (sinds 1988 alleen nog voorbehouden aan de Barolo Villero) jaarlijks een speciaal ontworpen origineel kunstwerk op het etiket. De oplage van het kunstwerk is gelijk aan het aantal flessen die in die jaargang van de betreffende wijn worden gemaakt. De eerste 100 labels worden bovendien door de artiest zelf getekend!

smaakimpressie

Helder flonkerend, bleek strogeel van kleur. In de neus aroma’s van grapefruit, peer, witte veldbloemen en een lichte hint van amandelen. In het smaakpalet tonen van citroenschil, gekonfijt fruit en meloen, die gepaard gaan met een lange ziltige afdronk met milde zuren.

vinificatie

De Roero Arneis van Vietti komt van een aantal wijngaarden die bij het plaatsje Santo Sefano Roero liggen en die beplant zijn met 25 jaar oude wijnstokken. Half september worden de druiven geoogst, in de vinificatieruimte direct ontsteeld en met de grootste zorgvuldigheid geperst. Het sap laat men ongeveer 12 uur sterk gekoeld rusten, zodat de grovere bestanddelen kunnen bezinken. Hierna wordt het schone sap overgestoken op grote roestvrijstalen afgesloten tanks om ruim 2 weken lang temperatuurgecontroleerd (10 tot 12°C) de alcoholische fermentatie te ondergaan. Aansluitend krijgt de jonge wijn nog een rijpingsperiode op de fijne ‘lie’ zonder dat men de malolactische gisting laat plaatsvinden, om zo een optimale frisheid van de wijn te behouden. Na enkele maanden volgt de assemblage en wordt de wijn na een lichte filtering gebotteld. Omdat de rvs-tanks hermetisch afgesloten waren, behoudt de wijn zeer subtiel wat natuurlijk koolzuurgas.