Heinrich - Chardonnay Leithaberg

€ 24,50
Nog %1 beschikbaar
Weingut Heinrich Gernot Heinrich heeft weinig woorden nodig om zijn wijnverhaal te vertellen: zweigelt, blaufränkisch en St. Laurent (oude pinot kloon) vertolken de hoofdrol, pinot noir, chardonnay en weißburgunder de bijrollen. Het spektakel wordt geregisseerd door Gernot Heinrich en Moeder Natuur vanui . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Chardonnay
Afsluiting Glazen vinolok
Regio Burgenland
Smaaktype -
Inhoud 0,75
Wijnhuis Weingut Heinrich
Land Oostenrijk

Details

Leithaberg DAC is een nieuwe benaming van een herkomstgebied uit Oostenrijk, Burgenland. De Leithaberg, gelegen aan de Neusiedlersee, is met zijn 484 meter hoogte, zeker voor Oostenrijkers niet echt een berg te noemen, maar zo heet ie al honderden jaren. Wat nog niet zo lang bekend is dat deze heuvelberg unieke bodem eigenschappen heeft en voor sommige druiven bij uitstek een zeer gunstig microklimaat o.a. een verkoelende bries vanaf het meer. De zomers kunnen zeer warm zijn in dit gedeelte van Oostenrijk. De bodem is rijk geschakeerd, en bestaat uit een combinatie van leisteen, in diverse gradaties van hardheid en verval, fossiel kalksteen en zandsteen. Ideale eigenschappen voor druivenstokken die deze mineralen in zich op kunnen nemen. De wijngaarden liggen op de hellingen van de Leithaberg. Er wordt een Chardonnay Leithaberg DAC en een Blaufränkisch Leithaberg DAC gemaakt. Van de Oostelijke hellingen van de Leithaberg met voornamelijk een kalk- en leisteen bodem wordt deze chardonnay gemaakt. Een lichtgelige kleur met groenige schijn, geprononceerde neus van rijp fruit zoals meloen, ananas en limoen en wat kruidigheid. Sappig en rijk van smaak, intens, geconcentreerd en rijp met een wollige textuur. Perfect in harmonie met de minerale, lichtziltige frisheid van de zuurtjes. Lengte en diepgang. Mooi!

smaakimpressie

Goudgeel van kleur. In de neus aroma’s van citrusfruit, perzik, abrkoos, vuursteen en iets van brioche. In het smaakpalet perzik, gekonfijte ananas, een ziltig element en krijt. De afdronk is lang met elegante zuren. .

vinificatie

Eind september worden de biologisch verbouwde druiven met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder vindt er direct een tweede selectie plaats en zonder gebruik van zwavel een koude inweking van een dag voor extra smaakextractie. Hierna persing van de druiven en zonder gebruik van zwaartekracht (dus geen pompen!) wordt het sap overgestoken op eikenhouten fusten van 500 liter. De wijn wordt zonder klaring en filtering na 13 maanden gebotteld. Dit hele proces verloopt geheel volgens strikt biologisch dynamische regels en voorschriften.