Cossetti - Barbera d'Asti 'La Vigna Vecchia'

€ 15,50
Nog %1 beschikbaar
Cossetti Het familiedomein Cossetti bestaat al sinds 1891 en heeft bezittingen in de regio Asti in Piëmont. De druif barbera is de absolute specialiteit van dit gebied; hier verwerkt tot zowel speelse en fruitige wijnen als de serieuze La Vigna Vecchia. De Moscato en Brachetto zijn wijnen die bree . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Barbera
Afsluiting Kurk
Regio Piëmonte
Smaaktype Vol en houtgelagerd
Inhoud 0,75
Producent Cossetti
Land Italië

Details

Dit is een single vineyard Barbera d'Asti, 'La Vigna Vecchia' met oudere wijnstokken, deze biedt de ideale omstandigheden voor de barberadruif. Een goede expositie, veel zon en op een kalkhoudende bodem dat zijn de ingrediënten die deze barbera net dat beetje meer geeft. Herkenbare 'barbera' neus met en subtiele kruidigheid. Een intens diepdonkerrode kleur, kersen- en bessenfruit, wat getoast hout en aardsheid. Robuuste intens volle wijn. Veel rood fruit, fijne zuren, wat mineraliteit en houtinvloeden, fijn bittere cocoladetonen in de afdronk. Smeuïge intense wijn, serious stuff!

smaakimpressie

Rode kleur met paarse indrukken, een intens aanhoudend aroma van rode en zwarte kersen met daarnaast een fijne kruidigheid. De rijke volle smaak blijft elegant met de voor Barbera kenmerkende frisheid.

vinificatie

De druiven worden geoogst in deze historische wijngaard van het domein nabij Castelnuovo Belbo. Deze hebben een leeftijd van meer dan 40 jaar en leveren een bescheiden rendement met een hoge fruitkwaliteit. De vergisting vindt plaats in temperatuur gecontroleerde vaten, door de temperatuur niet te hoog op te laten lopen blijven de karakteristieke eigenschappen van de Barbera druif behouden. De rijping van minimaal 1 jaar vindt plaats in grote eikenhouten vaten met een inhoud van 5000 liter. Een deel van de wijn rijpt op barriques (vaten van 225 liter) die 1 jaar gebruikt zijn. De houtinvloed blijft zo beheerst en geeft het de wijn net dat stukje extra complexiteit. Na de rijping worden de wijnen geassembleerd. Op deze manier komen de mooie karakteristieken in de wijn naar boven en speelt het fruit de boventoon en heeft het hout een ondersteunende functie. Grote vaten worden gebruikt om wijnen heel licht te beluchten en hout nauwelijks een rol te laten spelen.