Bernard Defaix - Chablis 1er Cru Côte de Lechet Réserve

Nog %1 beschikbaar
Domaine Bernard Defaix Sylvain en Didier Defaix maken op dit domein zéér elegante wijnen die puur terroir ademen. De wijnen zijn haast vrouwelijk van karakter, wat misschien de invloed is van echtgenote Hélène. De familie Defaix bewerkt de wijngaarden met uitzonderlijke zorg en op basis van biologische wijnb . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Chardonnay
Afsluiting Kurk
Regio Bourgogne
Smaaktype Medium bodied, aromatisch en houtgelagerd
Inhoud 0,75
Wijnhuis Domaine Bernard Defaix
Land Frankrijk

Details

Goed, beter, Defaix? Het klinkt een beetje over de top misschien, maar er zit wel een kern van waarheid in. Dat bewijst ook de 'Coup de Coeur Guide Hachette' die dit domein krijgt voor haar hele assortiment. Top Chablis dus, en vooral heel veel waar voor je euro. Voor deze Réserve cuvée gebruikt men de druiven van de oudste wijnranken, zo'n 55 (!) jaar oud. Deels gist en rijpt in tanks en deels (50%) op eikenhouten vaten. Pas 18 maanden na de oogst wordt de wijn geblend en gebotteld. Een volle, intense Chablis dus, lekker complex met fris fruit, een prachtige mineraliteit en een zachte noot van de houtrijping. Behalve bij vis heel lekker bij een Bresse kippetje vinden wij!

smaakimpressie

Krachtige, structuurrijke wijn met zuivere mineraliteit, frisse zuurgraad, complexe, volle en bijna ronde smaak, uitstekend evenwicht, en een lange, zuivere finale met opvallende minerale tonen.

vinificatie

“Om goede wijn te kunnen produceren heb je goede druiven nodig” is het belangrijkste motto van Didier en Sylvain. De gezonde druiven worden (al 20 jaar) mechanisch geplukt voor meer flexibiliteit. Kort daarop bereiken ze de kelders waar ze nog eens worden gecontroleerd en zacht geperst. De alcoholische en malolactische gisting vinden hier plaats deels in RVS tanks, deels (50%) in 1-5 jaar oude eikenhouten vaten met regelmatige ‘bâtonnage’ (roeren) van de ‘lies’. De jonge wijn rijpt nog 12 maanden in de RVS tanks (50%) of in de vaten (50%) op zijn ‘lies’ (eigen fijn bezinksel) zodat het hout de terroir karakteristieken niet gaat domineren. 18 maanden na de oogst worden de wijnen geassembleerd en gebotteld na licht filteren.