Matetic, Chili

De viticultuur, het agrarische aspect van de wijnbouw, is voor de broers Jorge en Cristian Matetic snel bekend terrein en hun visie hierop is helder: kwaliteit, respect voor de tradities en natuur staan voorop en dus is er voor hen geen andere keuze dan biodynamische wijnbouw. De eerste wijngaarden worden aangeplant in de Rosario-vallei tussen Casablanca en San Antonio aan de Stille Oceaan, waar de koele nachten bijdragen aan topkwaliteit druiven die langzaam rijpen, intense aroma’s ontwikkelen en zich uitstekend lenen voor frisse, uitgebalanceerde wijnen.
Om de vinificatie van deze ongerepte druiven op topniveau te laten plaatsvinden, wordt Julio Bastías aangesteld. Na een studie aan de Universiteit van Talca en opleidingen bij een aantal van de beste biodynamische experts ontwikkelt hij zich bij Matetic tot een van de beste biodynamische wijnmakers in Zuid-Amerika. En is hij een meester geworden in het maken van ‘çool climate’ wijnen van syrah, pinot noir, cabernet sauvignon, sauvignon blanc en chardonnay.
De grote internationale waardering en de vele onderscheidingen voor de wijnen van Matetic zijn volkomen terecht en begrijpelijk; dit relatief kleine familiebedrijf heeft zich in twee decennia ontwikkelt tot een autoriteit op het gebied van biodynamische wijnbouw. Én tot een gerenommeerde producent van elegante wijnen die door kenners en fijnproevers wereldwijd met liefde worden omarmd.