Pieropan - Soave Classico Calvarino

€ 26,95
Nog %1 beschikbaar
Pieropan Klassieke Soaves van het allerhoogste niveau. Leonildo Pieropan wordt gezien als de godfather van Soave. De wijnen worden gemaakt van de druiven garganega en trebbiano uit de heuvels rond de stad Soave. De speciale cuvée La Rocca, gemaakt van laat geplukte druiven, krijgt een opvoeding op . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Garganega, Trebbiano
Afsluiting Kurk
Regio Veneto
Smaaktype Medium bodied en aromatisch
Inhoud 0,75
Wijnhuis Pieropan
Land Italië

Details

De Calvarino wijngaard van het wijnhuis Azienda Agricola Pieropan ligt in het hart van de Soave Classico regio en vormt - sinds de aankoop ervan in 1900 - de kern van het landgoed van de familie Pieropan. De grond hier dateert terug tot in het tertiaire tijdperk en is rijk aan klei en basalt, hetgeen de wijn een hartig, mineraal karakter geeft. De naam Calvarino is afgeleid van 'de kleine cavalerie' om aan te geven hoe moeilijk het is om de veelal zeer steile wijngaarden hier te bewerken. De Calvarino-wijn werd voor het eerst gemaakt in 1971 en staat symbool voor de meest traditionele en karakteristieke wijn uit het Soave-gebied. De neus van de wijn is fris, met een hint van (vlier)bloesem, citroen en kersen. In de mond is de wijn droog, mineraal met een prachtige lengte en finesse.

smaakimpressie

Helder fonkelende strogele kleur. In de neus aroma’s van citrusfruit, perzik, sinaasappelschil en jasmijn. In het smaakpalet tonen van citroengras, verveine, een hint van honing en walnoot. Deze gaan gepaard met een lange mineralige afdronk met zacht frisse zuren.

vinificatie

De druiven worden in twee gangen met de hand geplukt, waarbij zeer streng op de juiste rijpheid geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder worden de druiven ontsteeld en daarna geperst. Vervolgens laat men 2 weken lang een temperatuurgecontroleerde (14 tot 18°C) spontane alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten plaatsvinden op roestvrijstalen tanks. Hierna wordt de wijn overgestoken op betonnen cuves om de malolactische gisting te ondergaan en op zijn fijne ‘lie’ te rijpen. Na 1 jaar wordt de wijn geassembleerd en na lichte filtering gebotteld. Dit gehele proces verloopt volgens strikt biologisch-dynamische regels en voorschriften.