Bernard Defaix - Chablis 1er Cru Vaillons

Nog %1 beschikbaar
Domaine Bernard Defaix Sylvain en Didier Defaix maken op dit domein zéér elegante wijnen die puur terroir ademen. De wijnen zijn haast vrouwelijk van karakter, wat misschien de invloed is van echtgenote Hélène. De familie Defaix bewerkt de wijngaarden met uitzonderlijke zorg en op basis van biologische wijnb . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Chardonnay
Afsluiting Kurk
Regio Bourgogne
Smaaktype Medium bodied en aromatisch
Inhoud 0,75
Wijnhuis Domaine Bernard Defaix
Land Frankrijk

Details

Als je de 'Coup de Coeur Guide Hachette' krijgt voor je hele assortiment, dan weet je wel een ding of twee van wijnmaken natuurlijk. En dat blijkt bij Domaine Bernard Defaix. Ze roemen zich hier om de kwaliteit van hun druiven. Wij zijn het daar uiteraard mee eens. En dat hun wijnen onweerstaanbaar zijn natuurlijk. Deze Vaillons is daar een mooi bewijs van. Fris, elegant, mineraal, mooi fruit, en met een hele lichte - slechts 15% van de druiven - houtrijping.

smaakimpressie

Deze wijn is voor het grootste deel gegist en opgevoed in RVS tanks om de typische Chablis frisheid en mineraliteit te behouden. De kleur is helder, licht geel met een zweempje groen. De wijnen van de jonge wijnranken geven frisse, florale tonen, die van de oudere wijnranken finesse en structuur. Door de assemblage wordt het een wijn met een uitstekend evenwicht, elegant mineraal, verfijnd fruitig en mondvullend fris. Dankzij de gisting en opvoeding op hout (15%) is de structuur wat voller en complexer. .

vinificatie

“Om goede wijn te kunnen produceren heb je goede druiven nodig” is het belangrijkste motto van Didier en Sylvain. De gezonde druiven worden (al 20 jaar) mechanisch geplukt voor meer flexibiliteit. Kort daarop bereiken ze de kelders waar ze nog eens worden gecontroleerd en zacht geperst. Deze cuvée is een assemblage van wijnen van jonge en oudere wijnranken uit diverse percelen. Afhankelijk van het terroir en type wijn vinden de alcoholische en malolactische gisting plaats op RVS tanks (hier 85%) of in eikenhouten vaten (hier 15%). De jonge wijnen rijpen nog 8-12 maanden op hun ‘lies’ (eigen fijn bezinksel). Om meer complexiteit te verkrijgen worden de ‘lies’ regelmatig geroerd (bâtonnage). Voor het bottelen worden de wijnen geklaard en licht gefilterd. .