Alois Lageder - Cason Bianco
€ 49,95
Nog %1 beschikbaar
Specificaties
Fiche | Download product fiche |
---|---|
Druivenras(sen) | Petit Verdot, Viognier |
Afsluiting | Kurk |
Regio | Alto Adige |
Smaaktype | - |
Inhoud | 0,75 |
Wijnhuis | Lageder |
Land | Italië |
Details
Ruim veertig jaar geleden, in de jaren tachtig, waren de eerste gerapporteerde voorspellingen van een drastische klimaatverandering aanleiding om te gaan experimenteren met nieuwe druivensoorten, waaronder Viognier en Petit Manseng. Tegenwoordig zijn het de twee belangrijkste druivensoorten van CASÒN Bianco. Petit Manseng wordt gekenmerkt door zijn losse bessen en dikke schillen, waardoor hij bijzonder resistent is tegen ziekten en ongunstige weersomstandigheden. In het geval van Viognier hebben we gezien dat dit zuidelijke ras in Alto Adige een eigen karakter aan het ontwikkelen is.
smaakimpressie
Helder strogeel van kleur. In de neus aroma’s van grapefruit, zeer rijpe perzik, mandarijn, specerijen, verse toast en geroosterde noten. In het smaakpalet tonen van limoen, sinaasappelschil, gedroogde abrikozen, specerijen en vanille, die gepaard gaan met een intense, lange afdronk met frisse zuren.
vinificatie
De druiven worden handmatig geoogst, waarbij streng geselecteerd wordt. In de vinificatieruimte worden de druiven direct pneumatisch geperst en laat men het sap ongeveer 12 uur gekoeld rusten, zodat de grovere bestanddelen kunnen bezinken. Vervolgens laat men het sap temperatuurgecontroleerd (18°C) de alcoholische fermentatie met natuurijke (druifeigen) gisten ondergaan op Franse eikenhouten barriques. Op dezelfde barriques ondergaat de jonge wijn de malolactische gisting en rijping op de ‘lie’. Na ongeveer 11 maanden volgt de assemblage van de wijn en krijgt deze nog een korte rijping in grote eikenhouten foeders, waarna de wijn ongefilterd gebotteld wordt. Dit hele proces verloopt volgens strikt biologisch-dynamische regels en voorschriften.