Alois Lageder, Italië

Alois Lageder is de grootste en daarmee ook de meest invloedrijke biodynamische wijnproducent in Italië. Het bedrijf dateert officieel uit 1823 toen het van start ging als een wijnhandel in Bolzano. Het werd echt een wijnmakerij toen Alois Lageder III in 1934 het domein Löwengang in Magrè, in het zuiden van Alto Adige, aankocht.

Lageder onderkent de potentie en diversiteit van het bergachtige gebied waar de hoogte, de ligging en de verschillende bodemstructuren ongekend veel microklimaten en terroirs bieden voor een uitgebreid palet aan druiven: in wit pinot grigio, pinot bianco, chardonnay, sauvignon blanc, gewürztraminer en müller-thurgau. In rood pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, lagrein en schiava.

Grondlegger Alois III overlijdt in 1963, zijn opvolger Alois IV is dan echter pas twaalf jaar oud. Een tijdlang nemen zijn moeder en zus de honneurs waar, maar halverwege de jaren ’70 begint Alois Lageder het bedrijf om te vormen tot wat het nu is: een moderne wijnmakerij met een holistische filosofie waar kwaliteit, innovatie, duurzaamheid, respect voor leefomgeving en de natuur en milieubewustzijn bepalend zijn voor het denken en doen, de manier van werken en het omgaan met de wereld om je heen.

Alois Lageder heeft het altijd als zijn verantwoordelijk gezien om het gebied waar hij woont en werkt te koesteren en te conserveren voor toekomstige generaties door de biodiversiteit in de wijngaarden te herstellen en te handhaven en de vruchtbaarheid van de bodem te op gezonde wijze op peil te houden en te verbeteren. Om die reden schakelde Alois Lageder in de jaren ‘90 volledig om naar biodynamische landbouw, om al in 2004 de volledige Demeter-certificering (het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw) in ontvangst te nemen. Vanaf dat moment is hij ook voorzitter van Demeter Italië.

Enkele jaren geleden heeft Clemens Lagerder, als zesde generatie, zijn entree in het bedrijf gemaakt. Langs de weg der geleidelijkheid – Clemens heeft in verschillende fasen alle facetten van het bedrijf verkend en uitgediept – is hij vertrouwd gemaakt met het levenswerk van zijn vader, met de intentie dat op een innovatieve, integere en standvastige manier verder vorm te geven.

De introductie van de Comets is daar een levendig voorbeeld van: in het kader van grenzen verleggen en iets nieuws proberen, presenteert Alois Lageder experimenten uit de wijngaard. Welke druivensoorten kunnen in de toekomst, met het oog op de stijgende temperaturen, in Alto Adige een rol spelen? Kan gisting van hele trossen de frisheid verhogen? Welke kunnen we met schimmelresistente rassen? Met Comets probeert Alois Lageder, of liever Clemens Lageder, op dat soort vragen een antwoord te vinden.
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 15

Pagina
 • € 17,95
  +6
 • € 31,00
  +6
 • € 21,00
  +6
 • € 49,00
  +6
 • € 17,95
  +6
 • € 30,00
  +6
 • € 26,50
  +6
 • € 85,00
  +6
 • € 73,00
  +6
 • € 30,00
  +6
 • € 26,50
  +6
 • Van hoog naar laag sorteren
  Tonen als Foto-tabel Lijst

  Producten 1-12 van 15

  Pagina


  Bestel hier de wijnen van Alois Lageder. Zuivere en biodynamisch geproduceerde wijnen uit Alto Adige.