Alves de Sousa

Alves de Sousa Het wijnhuis Adega Alves de Sousa ligt in Santa Marta de Penaguião. In de Douro produceert de familie Alves de Sousa haar wijnen al vijf generaties. De wijngaarden beslaan een oppervlakte van ongeveer 130 ha., verdeeld over 6 domeinen en er wordt uitsluitend gewerkt met inheemse druivensoorten. Wijnbouw is een familietraditie voor Domingos Alves de Sousa: zijn vader (Edmundo Alves de Sousa) en opa (Domingos Alves de Sousa) waren al Douro-wijnmakers. Maar Domingos koos eerst voor een andere carrière. Na zijn afstuderen als civiel ingenieur kon hij de dubbele aantrekkingskracht (land en bloed) niet weerstaan en ging hij zich in 1987 volledig wijden aan de exploitatie van de domeinen die hij erfde en degenen die hij later verwierf. Jarenlang was hij leverancier van de bekende en prestigieuze bedrijven Casa Ferreirinha en Sociedade dos Vinhos Borges. Maar de problemen die de sector eind jaren ’80 teisterden, met als gevolg een buitensporige stijging van productiekosten, en met name de catastrofale oogst van 1988, brachten hem ertoe de winstgevendheid van zijn wijngaarden in twijfel te trekken. Dit werd een keerpunt. Net als veel andere Douro-wijnboeren, getroffen door de recessie waarin de regio worstelde, ging hij de ‘restanten’ van portwijn waarderen, oftewel de Douro-wijnen, die tot dan toe traditioneel vergeten en ondergeschikt waren. Deze radicale verandering vereiste naast goede wil en de wil om te winnen een technische en professionele opleiding. Hij volgde daarom opleidingen in wijnbouw en oenologie en begon aan het herstructureren van zijn wijngaarden. Hij bouwdede wijnmakerij in Quinta da Gaivosa, waar hij voortaan de wijn zou vinifiëren. Na enkele experimenten met verschillende druivenrassen selecteerde hij de rassen die het meest geschikt bleken om de beste wijnen met de oorsprongsbenaming Douro te produceren. Hij bracht medio 1992 zijn 1e wijn op de markt: Quinta do Vale da Raposa wit 1991, die kenners onmiddellijk in vervoering bracht en de beste referenties opleverde. In 1994 werd de eerste Quinta da Gaivosa gelanceerd, maar het was de editie van het jaar daarop, 1995, die voor altijd de geschiedenis in zal gaan als een van de meest iconische wijnen van de Douro. Om deze erfenis nooit te verraden, besloot Domingos dat Quinta da Gaivosa alleen geproduceerd zou worden in jaren van uitmuntendheid. In 2002 trad Tiago Alves de Sousa toe tot het bedrijf en ging samenwerken met Anselmo Mendes. Hij deed ervaring op en ontwikkelde zijn eigen stijl in de wijnproductie, totdat hij de exclusieve wijnmaker werd voor dit familieproject. De iconische Abandonado 2004 was de 1e wijn waarmee hij zich bekend maakte als maker van wijnen met een uniek karakter. Naast wijnmaker is hij ook professor aan de ‘International Vintage Master’, een van de meest prestigieuze internationale masteropleidingen in wijnbouw/oenologie en hij is een van de professoren van het executive trainingsprogramma ‘Wijn –Bedrijfsmanagement’ aan de Porto Business School.
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 13

Pagina
  1. Branco Da Gaivosa, Douro, Alves de Sousa, Portugal
    Alves de Sousa - Branco da Gaivoisa
    € 15,95
  2. Alves de Sousa - Caldas Reserva Portugal, Douro
    Alves de Sousa - Caldas Reserva
    € 16,95
  3. Alves de Sousa - Caldas Tinto
    Alves de Sousa - Caldas Tinto
    € 12,50
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 13

Pagina
Geen 18, geen alcohol
Onder de 18 jaar verkopen wij geen alcohol, bij aflevering van al onze zendingen wordt altijd een leeftijdscheck uitgevoerd